Tagtik

3 Vlamingen beklimmen en vandaliseren Dom van Keulen

Donderdagochtend beklommen drie Vlaamse jongeren uit Genk, Turnhout en Bilzen de 137 jaar oude Dom van Keulen. "Onvoorstelbaar. Ze maakten vanop een redelijke hoogte foto’s en klommen dan weer naar beneden. Een voorbijganger zag omstreeks 5.50 uur hun stuntwerk langs de zuidkant van de kathedraal. Hij nam enige afstand en achtervolgde het trio tot in het ­station van Keulen", vertelt een woordvoerder van de Keulse politie.

De getuige verwittigde de politie en deze kon de jongeren niet veel later tegenhouden toen ze zich probeerden in de toiletten te verstoppen. "Ze gaven uiteindelijk toe dat ze de Dom hadden beklommen. Ze moesten hun identiteitsbewijzen tonen en hun rugzakjes werden doorzocht. Tot onze grote ontsteltenis troffen we daarin stukken glas van een glasraam in de Dom aan, en een hoeveelheid drugs", vertelt de woordvoerder.

De 16-jarige jongeman uit Genk, de 20-jarige uit Turnhout en de 24-jarige waaghals uit Bilzen doen aan 'urban climbing', waarbij ze hoge gebouwen beklimmen en daar vervolgens foto's en filmpjes van delen op sociale media.

De drie Vlaamse jongeren riskeren nu zware geldboetes. "Ze zeiden dat ze speciaal met de trein naar Keulen waren gekomen om de Dom te beklimmen. 'We wilden ons wat vermaken', luidde hun uitleg. Er is een waslijst aan klachten opgesteld, waaronder huisvredebreuk, diefstal, drugsbezit en vandalisme. We hebben de ouders van de tiener ook opgebeld en alle drie mogen ze zich binnenkort verantwoorden voor de rechter. De schade in de Dom is nog niet becijferd", besluit de woordvoerder van de Keulse politie.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren