Tagtik

50 Nobelprijswinnaars voorspellen einde der tijden

Het wekelijkse wetenschappelijke Londense magazine Times Higher Education sprak met vijftig Nobelpijswinnaars en vroeg hen naar hoe zij denken dat de mensheid zal vergaan. Een kwart van de nog levende winnaars voor Nobelprijzen voor scheikunde, natuurkunde, geneeskunde en economie werkte mee aan dit onderzoek.

Maar liefst een op drie denkt dat onze wereld ten onder zal gaan aan klimaatverandering. Allen zijn ze het erover eens dat het een hele slechte zet was van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Ook noemde Trump de klimaatverandering in het verleden al meermaals een verzinsel. "Gelukkig zijn er voldoende intelligente mensen die zijn beweringen counteren en bewijs leveren voor de enorme impact die klimaatverandering op ons leven en op onze planeet kan hebben."

Een kwart van de ondervraagde Nobelprijswinnaars vreest een kernoorlog, waarbij Trump opnieuw een rol zal spelen in zijn conflict met Noord-Korea, dat vorige week een kernproef uitvoerde.

Acht procent van de deelnemers aan het onderzoek vreest een besmettelijke ziekte of resistentie voor medicijnen, terwijl eenzelfde groep egoïsme en het gebrek aan menselijkheid een bedreiging noemt voor de mensheid.

"De mensheid is er de voorbije eeuwen steeds weer in geslaagd van de wereld een betere plaats te maken. Er zijn duidelijk verschillende bedreigingen voor ons voortbestaan, maar daar moet en kan wetenschap een oplossing bieden", concludeert Times Higher Education op een positieve toon.

(Skwadra by Tagtik/Source: Times Higher Education /Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren