Tagtik

Aantal spijbelende kinderen in vijf jaar verdubbeld

In het basisonderwijs is het aantal leerlingen die meer dan 30 dagen spijbelen in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld: in 2010-2011 ging het om 1380 kinderen, in 2015-2016 om 2.957 leerlingen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Volgens Bram Spruyt, professor sociologie en onderzoeker van het fenomeen spijbelen aan de VUB, gaat het om een heel kwetsbare groep: "Het gaat niet om jongeren die geen zin hebben om naar school te gaan of een paar dagen les skippen voor een reis. Het gaat vooral om kinderen die thuis moeten blijven om voor jongere broers of zusjes te zorgen. Kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben en het financieel niet breed hebben," zo staat bij Het Laatste Nieuws te lezen.

Kinderen die niet regelmatig naar school gaan, lopen een groot risico op leerachterstand of het verlaten van de school zonder diploma. Volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe roept de minister op om het aanpakken van het probleem niet louter over te laten aan schooldirecties of centra voor leerlingenbegeleiding. Volgens hem moet meer heil komen van het inzetten van 'brugfiguren' tussen de school en de ouders van de spijbelende kinderen.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren