Tagtik

Alain Hubert vertrekt zonder mandaat naar zuidpoolbasis

Poolreiziger Alain Hubert is vanuit Kaapstad toch vertrokken naar de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth. Hij doet dit zonder de goedkeuring van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA).

Alain Hubert en zijn team zijn vertrokken naar de zuidpool voor een nieuwe missie. Ze hebben geen mandaat gekregen van de Belgische regering. Elke Sleurs heeft geprobeerd om een instandhoudingsmissie naar de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth te sturen, maar de Raad van State schorste deze beslissing vorige week. Hierdoor zitten de door Sleurs gestuurde militairen vast in Kaapstad. "We proberen de situatie te deblokkeren, maar we hebben nog geen oplossing gevonden met de regering.", zegt Jeroen Lemaitre, woordvoerder van Sleurs.

De verstandhouding tussen Sleurs en Hubert nadert hiermee zijn kookpunt. De twee leven al twee jaar op voet van oorlog, nadat de staatssecretaris Hubert aan de kant schoof. Hij werd betrapt toen hij de basis half leegplunderde. Hubert houdt achter voet bij stuk.(SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren