Tagtik

Aung San Suu Kyi reageert eindelijk

Al wekenlang ligt Aung San Suu Kyi, regeringleidster van Myanmar, onder vuur omdat zij niet reageert op het geweld tegen de Rohingya, een moslimminderheid in Rakhine in het westen van haar land.

Via een bericht op Facebook reageert zij nu tegen de "enorme ijsberg van misinformatie" die de "terroristen" de wereld instuurt. Zij rept wel geen woord over de 126.000 Rohingya (vooral vrouwen en kinderen) die volgens de VN in de afgelopen 12 dagen naar buurland Bangladesh zijn gevlucht.

Aung San Suu Kyi won de Nobelprijs voor de vrede voor haar strijd voor democratie in Myanmar. De Rohingya zijn een staatloze groep van 1 miljoen moslims die in precaire omstandigheden leven in Rakhine en vluchtelingenkampen in Azië en Saudi-Arabië. In Myanmar worden ze beschouwd als illegale immigranten, zonder toegang tot welzijnszorg of onderwijs.

Het huidige conflict begon toen Rohingya-rebellen onlangs in Rakhine politieposten en een legerbasis aanvielen. Het leger van Myanmar begon toen met wat een 'etnische zuivering' wordt genoemd. Turks president Recep Tayyip Erdogan sprak eveneens over een 'genocide'.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen, The Times/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren