Tagtik

Belgen maken weer meer kindjes

In 2016 zijn er 63.946 ziekenhuisbevallingen geregistreerd. Dit is een stijging van 552 bevallingen in vergelijking met 2015 (63.394). Dit blijkt uit de databank van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie.

In alle Vlaamse provincies is het aantal bevallingen gestegen, behalve in Oost-Vlaanderen. Daar werden 1,9% minder baby's geboren. In Limburg werd een status quo behaald.

“Die lichte winst van zowat 550 bevallingen méér, betekent dat we een beetje aan het recupereren zijn van de achteruitgang die de laatste 6 of 7 jaar heeft plaatsgevonden, want we komen van circa 68.000 bevallingen per jaar”, zegt professor Hendrik Cammu, gynaecoloog en woordvoerder van SPE.

De stijging is het grootst in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dit komt volgens professor Cammu door de grote aanwezigheid van een bevolking van vreemde oorsprong. Voorts merken we ook een stijging in provincies met universiteiten en verschillende hogescholen. Jonge mensen blijven nogal eens ‘hangen’ in die centra na hun studie.”

Ook opmerkelijk en niet meteen verklaarbaar is de terugval in de stad Gent, waar een daling wordt opgetekend in vier van de vijf materniteiten. Die dalende tendens geldt ook voor de hele provincie Oost-Vlaanderen. (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren