Tagtik

Belgische bedrijven willen tragere kernuitstap

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt dat het niet realistisch is om tegen 2025 alle kerncentrales in België te sluiten. "Het sluiten van alle kerncentrales, voorzien in 2025, lukt niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs", zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in De Standaard.

Het VBO vreest dat halsstarrig vasthouden aan de deadline van 2025 voor heel wat problemen zal zorgen. In de VBO-energienota wordt deze situatie dan ook volledig geanalyseerd. "Onze prioriteiten moeten uitgaan naar het uitbouwen van een hernieuwbaar, efficiënt en innovatief energienetwerk. Maar als we tegelijk de bevoorradingszekerheid willen garanderen en de prijs onder controle houden, moeten we misschien overwegen om twee kernreactoren ook na 2025 open te houden. Dat moeten we dan wel ongeveer nu beslissen, want de voorbereidingen daarvoor duren jaren."

Het VBO is geen voorstander om kernenergie op lange termijn te behouden, maar vraagt een realistischere aanpak aangezien ook de impact op de consument wel eens immens zou kunnen zijn. Zo concludeerde een studie van het bureau Energyville eerder dit jaar dat de productiekosten voor elektriciteit in het geval van een plotse stopzetting van de kernenergie, zullen verdubbelen, waardoor de eindfactuur voor de gebruiker flink zal stijgen. Ook de CO2-uitstoot zal aanzienlijk toenemen, evenals de afhankelijkheid van import uit het buitenland, schrijft De Standaard.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren