Tagtik

Belgische bouw getroffen: tot 3.000 euro extra kosten en 6 weken vertraging

Door een tekort aan de populaire isolatiematerialen pir en pur raken vele (ver-)bouwprojecten hopeloos achter op schema. Ook de factuur voor de schaarse MDI-platen dikt loopt steeds meer op.

Aannemers zitten met de handen in het haar aangezien ze bijna geen MDI-platen meer kunnen bemachtigen, en deze worden in elk bouwproject gebruikt. "Sinds eind maart al zijn er productieproblemen. MDI wordt maar in een handvol fabrieken gemaakt en die zijn getroffen door technische problemen en een brand. Zo is schaarste ontstaan", reageert Dirk Hellemans, aannemer en voorzitter van sector­organisatie Bouwunie, in De Morgen.

Door die schaarste zijn de prijzen bij de leveranciers al met de helft gestegen. Ook krijgen de 'beste' klanten voorrang, waardoor kleinere bedrijven wekenlang technisch werkloos worden bij gebrek aan pir en pur. Het is vooral de consument die noodgedwongen de rekening gepresenteerd zal krijgen, zegt Hellemans: "Voor een gemiddelde nieuwbouw moet je inmiddels zo’n 3.000 euro extra tellen voor alle muur-, dak- en vloerisolatie samen. Voor wie alleen een dak van 150 vierkante meter laat isoleren, stijgt de factuur met zo’n 1.500 euro."

Verschillende aannemers zoeken dan ook naar alternatieven voor de MDI-platen. Klassieke glaswol komt daarvoor in aanmerking. "Voor nieuwe projecten over­wegen we wél weer volledig over te schakelen naar oude materialen. De productie daarvan is véél standvastiger", zegt Sven Verhoeven van Isolatie Verhoeven.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren