Tagtik

Belgische nieuwsploegen veilig geland na vlucht uit Congo

De Belgische nieuwsploegen die werden opgepakt in Congo zijn veilig geland in Zaventem. Op de vlucht zat een ploeg van VTM NIEUWS EN VRT. Ze zijn gisteren het land uitgezet, omdat president Kabila geen pottenkijkers in zijn land wil hebben.

De twee nieuwsploegen zaten in Congo om er verslag uit te brengen over de gespannen politieke situatie in het land. Een van de journalisten was Robin Ramaekers van VTM NIEUWS. "Het is vooral jammer voor de mensen in Congo die in moeilijke omstandigheden moeten afwachten wat er zal gebeuren." De situatie wordt stilaan onhoudbaar, omdat president Kabile weigert op te stappen. Zijn ambtstermijn stopt op 19 december, maar hij heeft de nieuwe presidentsverkiezingen geannuleerd.

"Er zijn nog slechts enkele buitenlandse journalisten in het land aanwezig, maar wij werden van onze vrijheid beroofd en terug op een vlucht naar België gezet.", zegt Robin Ramaekers. De Belgische journalisten stonden te wachten op hun accreditatie aan het ministerie van Communicatie, toen ze plots doorgestuurd werden naar het hoofdkantoor van migratie. "We zijn naar het hoofdkantoor van migratie moeten gaan: daar zijn we urenlang vastgehouden en ondervraagd." Buitenlandse Zaken raadt alle Belgen dan ook af om nog naar Congo te reizen. (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren