Tagtik

Botsing tussen twee vliegtuigen nipt vermeden in Zaventem

Brussels Airport is op 5 oktober aan een ramp ontsnapt: een crash tussen twee passagiersvliegtuigen van Lufthansa en Air Lingus kon maar op het nippertje worden vermeden, zo schrijft Het Nieuwsblad.

"Op 5 oktober om 20.40 uur zijn twee vliegtuigen op de grond bijna tegen elkaar gebotst op de kruising tussen de banen 01 en 07R als gevolg van een nutteloos en ongerechtvaardigd gebruik van landingsbaan 01," zo meldt de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder.

Het vliegtuig van Lufthansa was klaar om op te stijgen, terwijl dat van Air Lingus aan het afremmen was na de landing. Volgens de buurtvereniging ging het om een gevaarlijke beweging: "Als de baan 01 in gebruik is, stijgen vliegtuigen op baan 07R op, waardoor ze elkaar op de grond kruisen. Dat is veel minder veilig dan de bewegingen op de parallelle pistes 25, die geen andere banen kruisen."

De BUTV meldt nog dat er geen meteorologische of operationele redenen waren om baan 01 te gebruiken voor landingen en dat dit een ontoelaatbare handeling is van luchtverkeersleider Belgocontrol. Die is ondertussen gestart met een onderzoek. (Fausto by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren