Tagtik

Burgemeester Bonte: "Spaanse imam was in Vilvoorde"

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, heeft bij de VRT bevestigd dat Abdelbaki Es Satty, de imam van het stadje Ripoll die betrokken zou zijn bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils, wel degelijk in Vilvoorde is geweest.

"Hij is zeker van januari tot maart vorig jaar in Vilvoorde geweest", aldus Bonte bij deredactie.be. De burgemeester sluit niet uit dat hij ook vroeger al enkele keren in België is geweest, zoals Spaanse media al melden. "Het is niet zo dat hij hier heeft verbleven in de ware zin van het woord. Hij had hier geen domicilie en hij heeft geen woonst toegewezen gekregen."

Burgemeester Bonte zegt nog dat het nieuws over het verblijf hard is aangekomen bij de Spaanse en de moslimgemeenschap in zijn stad die de voorbije jaren in binnen- en buitenland werd geloofd om de aanpak van het terrorismeprobleem. "Als stad waren we sinds 2014 grotendeels verlost van het terrorismeprobleem, en nu worden we er onrechtstreeks weer aan gelinkt", zo klinkt het nog.

Volgens Bonte bracht de moslimgemeenschap van Diegem de politie op de hoogte van het verblijf van de imam. Die stond toen niet bekend als geradicaliseerd, zoals ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken eerder al had laten weten via Twitter.

(Fausto by Tagtik/Source: deredactie.be/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren