Tagtik

'Cocaïnesmokkel haven Antwerpen niet meer uit te roeien'

Uit een alarmerend politierapport blijkt dat politie en justitie er maar niet in slagen om de cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven onder controle te krijgen. In 2013 werd in de Antwerpse haven 4.724 kilogram cocaïne in beslag genomen. In 2016 was dat er al 29.732. Dit is echter niet het gevolg van beter speurwerk, maar van de stijgende hoeveelheid cocaïne die via de Antwerpse haven in Europa wordt verdeeld, waarschuwen politie en justitie.

Politiebaas Stany De Vlieger waarschuwt voor het feit dat drugscriminelen steeds meer aanwezig zijn en zelfs via geweld en corruptie belangrijke posities proberen in te nemen in het bedrijfsleven, de douane en zelfs politie en justitie. "Drugscriminelen bij ons in Antwerpen werken zich met drugsgeld op in de legale ­bovenwereld. Ze treden toe tot het establishment. Het is niet uit te sluiten dat ze stilaan verschillende strategische sectoren infiltreren. Onder meer bij politie, douane, justitie en in de bedrijfs­wereld", staat te lezen in de bewuste nota van de Antwerpse politie die de ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), Justitie Koen Geens (CD&V) en burgemeester Bart De Wever(N-VA) donderdag op een crisisvergadering te lezen kregen.

Een andere onrustwekkende evolutie is het stijgend aantal gewelddaden in Antwerpen dat gelinkt kan worden aan drugssmokkel. Het Nieuwsblad wist te achterhalen dat dit komt omdat ook Antwerpse clans van de Moroc Maffia, de Marokkaanse drugscriminelen, zich zijn gaan mengen met de invoer van cocaïne.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren