Tagtik

Daarom zetten we binnenkort ons schoentje klaar

"Wie braaf is, krijgt lekkers, wie stout is de roe", zo luidt het in het populaire kinderliedje 'Zie ginds komt de stoomboot'. Dat lekkers komt er vaak nadat kinderen hun schoentje klaarzetten voor de komst van de Sint, vaak vergezeld van een brief en een wortel voor het paard van de goedheiligman. Maar waar ligt de oorsprong van dit gebruik?

Rita Ghesquière, emeritus hoogleraar literatuurwetenschappen, dook voor Het Nieuwsblad in de geschiedenisboeken en vond een verklaring: "In de vijfde eeuw verschenen de eerste teksten over het zetten van het schoentje. En zelfs daarvoor was de traditie er eigenlijk al, maar dan zonder het schoentje zelf. Toen boeren hun laatste vruchten oogstten, legden ze die op de schouw om de heilige - toen een Germaanse god - te bedanken voor het goede jaar. En om hen gunstig te stemmen, zodat het volgend jaar weer een rijkelijke oogst zou volgen."

Kinderen over heel België zullen weldra hun schoentje klaarzetten, om de Sint te bedanken voor het vorige jaar en hopen op een rijkelijke oogst kadootjes natuurlijk! (SKWADRA by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren