Tagtik

De Gucht en zijn riante EU-vergoeding: "Dat is nu eenmaal het systeem"

Voormalig EU-commissaris Karel De Gucht bevestigt dat hij nog altijd een overgangsvergoeding van 125.000 euro per jaar ontvangt. Nog 15 andere ex-EU-commissarissen krijgen die vergoeding, zo meldde de Duitse krant Die Zeit gisteren.

"Dat is zo, hé, dat is het systeem. Al mijn voorgangers hebben in dat systeem gefunctioneerd en ook de huidige commissarissen zullen binnen dat systeem functioneren. Ik begrijp niet goed waarom de krant daar nu juist mee uitpakt, want die regel bestaat al 50 jaar," aldus De Gucht in Het Nieuwsblad. "Het bedrag dat wordt genoemd is wel een bruto-bedrag, onderhevig aan de Europese belastingen", zo verdedigt hij zich nog.

De vergoeding werd in het leven geroepen om te vermijden dat de EU-commissarissen na afloop van hun mandaat te snel zouden overstappen naar een job in de privésector. In principe krijgen ze die vergoeding gedurende drie jaar. De 16 commissarissen die Die Zeit vermeldde, zaten tot 2014 in de Europese Commissie, maar strijken twee jaar later de vergoeding nog altijd op, ook al hebben ze ondertussen al een andere (eveneens lucratieve) job. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren