Tagtik

De Gucht: "Francken kan niet aanblijven"

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht haalt scherp uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dit doet hij naar aanleiding van getuigenissen van Soedanezen die vanuit België teruggestuurd werden naar hun vaderland, maar daar gemarteld werden.

"Francken werd op voorhand gewezen op dit risico. Hij en de ganse regering zijn verantwoordelijk voor wat zich heeft afgespeeld in Khartoem. In een democratie die naam waardig moeten daar politieke consequenties aan verbonden worden. Francken kan niet langer staatssecretaris blijven. Hij is daar politiek, ideologisch en menselijk ongeschikt voor", schrijft De Gucht in een column voor Het Laatste Nieuws.

Na een klacht van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten (LDH) werd de uitwijzing van Soedanezen door de Belgische staat begin oktober in eerste aanleg met hoogdringendheid verboden. Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ging in beroep tegen deze uitspraak. Het hof van beroep in Luik beoordeelde gisteren de klacht van LDH als onontvankelijk.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren