Tagtik

Drie keer meer leukemie bij kinderen rond site Mol-Dessel

Is er een verband tussen de verwerkingsinstallatie voor nucleair afval in Mol-Dessel en de hogere frequentie van leukemie bij kinderen tussen 0 en 14 jaar die in een straal van 15 kilometer rond de installatie wonen?

Volgens een epidemiologisch onderzoek dat werd gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad is er een verband gevonden met de afstand tot de site en met de windrichting waarin radioactieve gasuitstoot zou waaien, zo schrijft De Morgen.

Lodewijk Van Bladel, stralingsexpert bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) die aan het onderzoek meewerkte, nuanceert: "Het gaat om een handvol kinderen en een verdubbeling of verdriedubbeling heb je dan wel al heel snel. Vervolgonderzoek bij een grotere groep is daarom nodig."

Een verband tussen de site en de kankers is in de studie niet bewezen. Ook andere factoren (toeval met kankers die in clusters voorkomen, chemische vervuiling door andere zware industrie in de buurt, virusinfecties) kunnen leiden tot een verhoogd voorkomen van de leukemie in Mol-Dessel. (Fausto by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren