Tagtik

"Dringend meer mannen voor de klas nodig"

De vervrouwelijking van het onderwijs is al tientallen jaren merkbaar. Zo is maar liefst 74 procent van alle leerkrachten vrouwelijk. In het lager onderwijs is dit zelfs nog opvallender: amper één leerkracht op tien is er een man. Aan de universiteit merken we de omgekeerde trend, 73 procent van de universiteitsprofessoren zijn er namelijk mannelijk. CD&V-parlementslid Jos De Meyer ijvert voor meer mannen in het lager onderwijs.

"Mannen kiezen duidelijk nog altijd voor beroepen met meer prestige. Ook directeuren zijn nog steeds hoofdzakelijk mannen. Uiteraard doen vrouwen hun job minstens even goed. Maar het zou goed zijn als kinderen zien dat ook mannen voor kinderen kunnen zorgen", zegt de CD&V'er in De ochtend op Radio 1.

Als maatregel om meer mannen aan te trekken, stelt De Meyer voor om een carrièreplan uit te werken waarbij 'senior leerkrachten' jonge starters kunnen begeleiden. Op die manier denkt hij de uitval van jonge leerkrachten te beperken én mannen meer carrièremogelijkheden te geven binnen het onderwijs.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren