Tagtik

Ecocheques verdwijnen

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben een wetsvoorstel ingediend om de ecocheques te vervangen door cash geld: de 1,45 miljoen Belgen die jaarlijks ecocheques tot 250 euro krijgen, zullen geen cheques meer ontvangen, maar dit geld gestort krijgen op hun rekening.

De werknemers lijden geen loonverlies en ook de bedrijven behouden het belastingvoordeel. Met de maatregel willen de regeringspartijen de administratieve rompslomp rond de ecocheques verminderen.

"Werkgevers betalen administratieve kosten, handelaars hoge commissies. En veel werknemers vergeten ze uit te geven voor ze vervallen zijn", aldus Egbert Lachaert (Open Vld) bij Het Laatste Nieuws.

De ecocheques bestaan sinds 2009 en moesten de aankoop van groene, duurzame producten stimuleren. Door de vervanging door een zogenaamde 'ecovergoeding' die vrij te besteden is, verdwijnt de link met milieuvriendelijke aankopen.

"Vandaag gaan winkels op de vreemdste manieren om met ecocheques. Je kan er vaak een stereo of wasmachine mee kopen. De link met ecologie of duurzaamheid is soms helemaal weg", zo zegt Lachaert nog. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren