Tagtik

Frank Deboosere wil altijd wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag zetten we de klok opnieuw een uurtje terug. We mogen dus een uurtje langer slapen, maar niet iedereen is fan van het systeem van zomer- en wintertijd.

"Twee maal per jaar moeten we het uur aanpassen. En dat zorgt voor een heleboel ellende," zo schrijft Frank Deboosere, weerman van de VRT, op zijn website. "Als we niet zouden omschakelen naar wintertijd, komt de zon op 1 december pas op rond 9.22 uur. Geef toe, de ochtend zou dan wel heel lang donker blijven en dat kan niet de bedoeling zijn. Maandenlang zou de ochtendspits in de duisternis verlopen. Maandenlang moeten de kinderen in complete duisternis naar school."

Deboosere geeft de voorkeur aan 'altijd wintertijd': "En laat de mensen toe om in de zomermaanden een uur vroeger te komen werken. Je mag dus kiezen of je vroeg of laat gaat werken. Op die manier verloopt de ochtendspits en de avondspits veel meer gespreid. Minder files, minder vervuiling, en heel veel tijd en geld bespaard..."

De weerman wijst ook nog op het grotere gevaar op de weg tijdens de winter, een mening die ook wordt gedeeld door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid: "De combinatie van duisternis en mist vergroot de kans op zware ongevallen. De ochtendmist blijft immers een uur langer hangen…", aldus de weerman. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren