Tagtik

"Geen cel beschikbaar? Geen aanhouding!"

Bij de hervorming van Justitie hebben de experts een opmerkelijk advies voor minister van Justitie Geens: beperk het aantal mensen die in voorhechtenis zitten. Momenteel zit bijna een op de drie mensen in de cel in afwachting van een proces.

Voorhechtenis hoort een uitzondering te zijn en zou alleen maar mogen worden aangewend als een beschuldigde persoon een gevaar voor de openbare veiligheid vormt. De experts willen een quota op het aantal mensen in voorhechtenis om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan, zo staat in een nota die De Standaard kon inkijken.

"Zodra dat aantal is bereikt, kunnen rechters geen aanhoudingsbevel meer uitvaardigen, tenzij er een plaats wordt vrijgemaakt door een andere verdachte vrij te laten," zo staat in de nota te lezen.

De Vereniging van Onderzoeksrechters vindt dit alvast geen goed idee: "Deze experts hebben duidelijk geen kennis van hoe wij werken. Onderzoeksrechters houden mensen aan op basis van criteria die in de wet staan. Het is trouwens vreemd om iemand die terecht is aangehouden, vrij te moeten laten voor iemand anders die ook is aangehouden." (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren