Tagtik

Gepensioneerde olympiër doet het onmogelijke

Dat de Amerikaan Ryan Hall geen gewone jongen is, werd al snel duidelijk. Hij was de allereerste Amerikaan die een halve marathon onder het uur liep. Ook is hij de enige Amerikaan die ooit een marathon (42.195 km) in een chrono onder 2u05min liep. Gekkenwerk!
Tijdens zijn carrière als professionele afstandsloper nam hij deel aan de Olympische Spelen van Peking in 2008. Daar werd de Amerikaan knap tiende. Ook wist hij zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen in 2012, maar tijdens de olympische marathon stapte hij met een hamstringblessure ontgoocheld uit de race.

Na een mooie atletiekcarrière als professioneel atleet en een puik palmares, stopte de 33-jarige Ryan Hall in januari 2016 met lopen. De vele blessures die hij tijdens zijn carrière had, dwongen hem om deze moeilijke beslissing te nemen. Op dat moment woog de 1.75 m grote Hall nog amper 58 kg.
Meteen na zijn pensioen als afstandsloper onderging Hall een ware metamorfose. De tengere afstandsloper bouwde zich om tot gewichtheffer! Op amper enkele maanden tijd ging zijn lichaamsgewicht van 58 kg bij zijn pensioen, naar 75 kg als fitnesser. Zo maakte hij indruk door via zijn sociale media zijn spectaculaire lichaamsverandering te onthullen.

De stevig gespierde Amerikaan kon het lopen echter niet definitief vaarwel zeggen en ging vorige week een ongelofelijke uitdaging aan voor het goede doel: de World Marathon Challenge! Dit is een loodzware loopwedstrijd waarbij atleten zeven dagen na elkaar een marathon lopen, telkens op een totaal andere plek ter wereld. De voormalige topatleet doet dit om liefdadigheidsorganisatie Dream Center onder de aandacht te brengen. Hall zou Hall niet zijn als hij ook deze uitputtingsslag competitief zou aanpakken. De gemotiveerde Amerikaan, die door blessures bitter weinig heeft kunnen trainen, maar kan teren op een basisconditie van jarenlang professioneel te hebben gelopen, klaarde de World Marathon Challenge in een impressionante chrono.

Tijdens zijn eerste marathon in Antarctica finishte de Amerikaanse allesdurver in uitzonderlijke vriestemperaturen na 3 uren en 26 minuten. Daags nadien liep hij in Chili zijn tweede marathon bij hoge temperaturen in amper 3 uur en 6 minuten tijd. Op woensdag ging het richting Miami, waar de Amerikaaan opnieuw vlotjes onder de 3u30min dook. Op donderdag vloog Hall naar Madrid voor zijn vierde marathon op amper vier dagen. "Ik heb afgezien zoals nooit tevoren. Mijn benen voelen als lood aan. Die laatste drie marathons gaan heel veel pijn doen", vertelt hij via zijn sociale media. Op dag 5 van de World Marathon Challenge trok hij zijn Asics-loopschoenen aan voor 42.195 km in Marokko."Vandaag was gekkenwerk! Ik had verwacht om een heel slecht gevoel te hebben, maar ik voelde me ijzersterk! Ik liep m'n snelste marathon van de week!"Hall had amper 3 uur en 4 minuten nodig voor zijn vijfde marathon op Marokkaanse bodem. Dag zes bracht hem naar Dubai, waar de olympiër zijn voorlaatste 42.195 km afhaspelde. Zondag was geen rustdag voor de Amerikaan, op de laatste dag van zijn ongelofelijke marathon challenge startte hij in het Australische Sidney, waar hij opnieuw een bewonderenswaardige prestatie neerzette.

"Ik wil iedereen bedanken voor de immense steun! Ik heb nog meer respect gekregen voor iedereen die een marathon kan uitlopen, of het nu in 2, 3, 4 of 5 uur is! Het allerbelangrijkste is dat ik het goede doel 'Dream Center' in de aandacht heb kunnen brengen", vertelde een uitgeputte, maar dolgelukkige Ryan Hall via zijn Instagramaccount. (SKWADRA by Tagtik/Source and picture: Instagram)

 

Ook dit kan u interesseren