Tagtik

Golf van faillissementen in horeca op komst

De economie groeit, maar voor de horeca blijven het zware tijden. Door de invoering van de witte kassa blijven veel etablissementen over de kop gaan.

"Ik verwacht dat het aantal faillissementen de komende maanden nog zal oplopen. De oorzaak? De torenhoge lasten op arbeid", zo vertelt Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen in HBvL. De overheid voerde de witte kassa in, maar compenserende maatregelen om de loonkosten te drukken blijven uit. "Een arbeidsintensieve sector als de horeca smeekt om een lastenverlaging. Zeker restaurants en brasserieën met veel vast personeel betalen zich blauw."

"Het wordt de sector ontzettend moeilijk gemaakt", aldus Luc Vandeweyer, zaakvoerder van Bar Bib, een Genkse brasserie, die donderdag de sluiting van zijn zaak aankondigde. "Voor een koffie betaalde je bij ons 2,4 euro, maar eigenlijk moet je daar als zaakvoerder drie euro voor durven vragen. Dat is een eerlijke prijs als je rekening houdt met de loonkosten. Maar drie euro voor een koffie, dat pikken de klanten niet", zo zegt Vandeweyer.

(Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren