Tagtik

Hebben Braziliaanse goudzoekers een onontdekte stam uitgemoord?

De Braziliaanse politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van wat goudzoekers vertelden toen ze een bar nabij de grens met Colombia binnenstapten. De goudzoekers schepten er op over het feit dat ze tien leden van een lokale en nog steeds onontdekte stam in de Java-vallei vermoord zouden hebben. Als bewijs toonden ze een hansgesneden peddel, die afkomstig zou zijn van de stam.

De politie werd op de hoogte gebracht van deze cafépraat en neemt de uitspraken serieus. "Het was gruwelijke cafépraat. Ze schepten zelfs op over hoe ze de lichamen opensneden en in de rivier gooiden. De goudzoekers zeiden dat ze de stam wel moesten doden, want dat ze anders zelf afgemaakt zouden worden", zegt Leila Silvia Burger Sotto-Maior in Braziliaanse pers. Leila is de coördinatrice voor onontdekte stammen bij Funai, het Braziliaanse agentschap voor inheemse zaken.

"We trekken alles na, maar het gebied is erg groot en de toegang is beperkt. Die stammen zijn onontdekt, zelfs Funai heeft amper contact met hen gehad, dus is het extra moeilijk werk dat samenwerking vereist tussen alle departementen van de overheid", zegt openbaar aanklager Pablo Luz de Beltrand, die belast is met de zaak.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren