Tagtik

Illegalen kraken hotel in centrum Brussel

Een groep van tachtig uitgeprocedeerde asielzoekers heeft woensdagavond het Hotel Astrid in hartje Brussel ingenomen met één duidelijke eis: "We vragen verblijfspapieren aan België en Theo Francken. En onderdak."

Amper een tiental minuten hadden de tachtig illegalen nodig om het volledige hotel aan het Brusselse Zaterdagplein in te nemen. "Ze kwamen uit het niets en plots was het hotel van hen", vertellen verontwaardigde omwonenden in Het Nieuwsblad. Het hotel was vroeger voornamelijk een zakenhotel, maar staat al enkele jaren leeg. De asielzoekers zijn voornamelijk afkomstig uit Gambia en Ghana. Aangezien er in deze landen geen oorlog woedt, werden de asielzoekzoekers uitgewezen in België. "Maar wij willen niet terug naar Afrika. We willen hier blijven. België is een goed land. Wij vragen verblijfs­papieren en onderdak. Sommigen van hen zijn hier al tien jaar illegaal in België. Er moet iets gebeuren", klinkt het bij de krakers, die inmiddels tevreden zijn van hun actie. "We hopen hier te kunnen blijven tot na de winter. Ons uitzetten is niet meteen mogelijk. Daarvoor is een rechterlijk bevel vereist en dat duurt minstens twee à drie weken. En hopelijk nog veel langer."

Brussels burgemeester Close liet alvast weten dat hij de situatie voorlopig niet zal aanvechten. "De eerste stap moet door de eigenaar gezet worden. Hij moet ons op de hoogte brengen van de bezetting. Dat is nog niet gebeurd. Dus voorlopig doen we niks", zegt zijn woordvoerder. Bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn ze alvast niet van plan om zich te laten beïnvloeden door de actie van de asielzoekers. "Als de eis van de bezetters een collectieve regularisatie is dan is ons antwoord even duidelijk: Geen sprake van!", zegt woordvoerster Katrien Jansseune.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren