Tagtik

Imam Es Satty buitengegooid uit moskee Diegem

Imam Abdelbaki Es Satty wordt steeds meer gezien als diegene die de Spaanse moslimjongens van Marokkaanse origine zou gebrainwasht hebben. Zo zou hij hen aangezet hebben tot de aanslagen van Barcelona en Cambrils. De imam zou echter om het leven gekomen zijn bij de verkeerd afgelopen tests die de terreurbende die woensdagavond uitvoerde in Alcanar. Bij de gastontploffing stierven drie mensen, Spaanse speurders vermoeden dat één van de slachtoffers de imam is.

Abdelbaki Es Satty woonde sinds 2015 in Ripoll, waar sinds zijn komst ook de tieners en twintigers vermoedelijk radicaliseerden en toetraden tot zijn terreurcel. De imam zat zelfs even in de cel voordien, maar in 2012 mocht hij de gevangenis verlaten. Volgens de Spaanse media had zijn arrestatie te maken met de aanslagen in Madrid van 2004.

In de Spaanse pers wordt gezegd dat de imam vaak naar België reisde. Hij had het er zo erg naar zijn zin dat hij overwoog om met zijn hele familie naar ons land te verhuizen, meldt de Spaanse krant El País.  Abdelbaki Es Satty heeft zelfs een halfjaar in België gewoond.

De afgelopen maanden verbleef de geviseerde imam niet meer in Ripoll. Volgens speurders zou hij zich sinds het einde van de ramadan schuil gehouden hebben in de vakantiewoning in Alcanar, waar hij vermoedelijk vorige week woensdag de dood vond bij de gasontploffing.

De 46-jarige Es Satty verbleef vorig jaar verschillende maanden in Vilvoorde en Diegem. Met dat nieuws pakt de Belgische pers maandag  uit. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, verklaart dat Es Satty probeerde om vorig jaar ook als imam in ons land aan het werk te gaan. De moslimgemeenschap van Vilvoorde vroeg de politiediensten toen om de man grondig te screenen.

Nu blijkt dat de Belgische moslimgemeenschap al onraad rook toen Es Satty enkele keren als gastprediker preekte in de Diegemse moskee Youssef. Na drie maanden werd hem zelfs al de toegang tot de moskee van Diegem ontzegd. "Ik heb één preek gehoord, en ik had meteen het gevoel dat er iets niet klopte. Door mijn lange ervaring zie ik beter wie radicaal is en wie niet. Ik heb meteen aan de Diegemse moskeeverantwoordelijke gezegd: pas op met die man", vertelt Mimoun Aquichouh, imam in het naburige Vilvoorde, aan De Morgen. Daarop vroeg de moskeeverantwoordelijke van Diegem Es Satty om een bewijs van goed gedrag en zeden, en checkte hij de man bij de Vilvoordse politie. Op 8 maart 2016 meldde de Spaanse politie dan aan België dat Es Satty niet als geradicaliseerd bekend stond, een grote vergissing blijkt nu.

Omdat Es Satty geen attest van goed gedrag en zeden kon afleveren, werd hij weggestuurd uit de Diegemse moskee. Volgens de imam van Vilvoorde is de kans heel klein dat Es Satty in België jongeren heeft geradicaliseerd. "Hij sprak Arabisch en Spaans, onze jongeren spreken Nederlands en Frans. Ik denk niet dat hij invloed heeft gehad", vertelt hij in De Morgen.
 
(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren