Tagtik

Jambon en Geens maken werk van 'gewapend bestuur'

Om lokale besturen meer armkracht te geven om criminialiteit aan te pakken, zal weldra misschien net zoals in Nederland een systeem van 'gewapend bestuur' in werking gaan. Omdat terroristen, maar ook drugshandelaars, vaak gefinancierd worden via dekmantels als een café, een casino, een nachtwinkel, een bordeel of een pittabar, wou de N-VA het al een jaar geleden met het veiligheidsplan 'Niveau V' een stuk gemakkelijker maken voor gemeenten om lokaal reeds in te grijpen. Door dit beleid moeten burgemeesters meer slagkracht krijgen om vergunningen van dergelijke dekmantels in te trekken.

Nu zijn de gemeenten nog afhankelijk van het parket om die illegale economieën aan te pakken. Daarom vragen ook burgemeesters nu de mogelijkheid om van een overheidsinstantie een advies na een background check van verdachte handelszaken te kunnen krijgen. "Nederland kent dat systeem al vijftien jaar. Daar heet het gewapend bestuur, maar ik spreek liever van bestuurlijke handhaving", zegt criminoloog ­Brice De Ruyver (UGent) in De Standaard.

Het kabinet van minister van Veiligheid Jan Jambon (N-Va) vroeg bij criminoloog De Ruyver onlangs een rapport aan over die bestuurlijke handhaving. "Het draagvlak is er – De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft mee het pad geëffend – nu is het zoeken naar het juiste screeningsinstrument en een wettelijke basis. Want zonder die basis kun je niet screenen", zegt De Ruyver.

Jambon reist vandaag naar Den Haag om het systeem van een 'gewapend bestuur' in Nederland zelf onder de loep te nemen. Minister van Justitie Koen Geens ging in januari al op werkbezoek in Nederland. Daardoor kon zijn kabinet reeds een tekst opstellen die een bestuurlijke overheid toelaat om een niet-bindend advies te vragen aan een onafhankelijk bureau dat een justitiële analyse maakt telkens als er concrete vermoedens zijn van criminaliteit, schrijft De Standaard. Geens en Jambon zitten eind deze maand samen met als doel om tegen april 2018 een wetsontwerp voor te kunnen leggen aan de ministerraad.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren