Tagtik

[UPDATE WITH INTRO] "Je moet hopen dat er een soort Amerikaanse Macron komt"

Het Witte Huis is sinds de verkiezing van Republikein Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten, een onuitputbare bron voor dagelijks wereldnieuws. De veranderingen die kersvers politicus Trump doorvoert, jagen de Democraten in het harnas. Maar ook binnen Trumps eigen partij lijkt éénsgezindheid een niet te bereiken ideaal geworden. De bevolking van de VS lijkt steeds meer gepolariseerd te worden, bewijzen de vele protestmarsen en de zwaar uit de hand gelopen betogingen in Charlottesville. Dat zegt ook de Amerikaans-Nederlandse historicus James Kennedy, geboren in het Amerikaanse Iowa als zoon van een Nederlandse moeder.

"Het is duidelijk dat Donald Trump een steeds meer geïsoleerde president is. Met het ontslag van Steve Bannon verliest hij zijn voornaamste campagneraadgever, die een gigantische electorale basis voor hem heeft gemobiliseerd. Bovendien is er nog steeds het Ruslandonderzoek van Robert Mueller, waarvan het niet duidelijk is hoe persoonlijk het de president zal raken. Ondertussen krijgt hij als president bijna niets meer gedaan. Ik acht het waarschijnlijker dat Trump op een bepaald moment zelf aftreedt dan dat hij wordt afgezet", vertelt James Kennedy aan Knack.

De huidige decaan van het Engelstalig Utrecht University College vindt het verlies van Bannon een opmerkelijke gebeurtenis. "Bannon is vooral belangrijk omdat hij Trumps persoonlijke denken heeft beïnvloed. Het idee dat macht wordt bepaald door de media en je die dus moet bestrijden met een alternatief verhaal, komt bijvoorbeeld van hem. Vandaar dat Trump voortdurend uithaalt naar de mainstream media", verklaart de Amerika-expert aan Knack.

Kennedy ziet de toekomst van het politieke landschap in de Verenigde Staten niet bepaald rooskleurig in. Zo noemt hij zowel de Democratische als de Republikeinse partij 'failliet'. "Ze zijn zo vastgeketend aan hun belangengroepen dat ze niet meer in  staat zijn zichzelf te vernieuwen. Door hun financiële en electorale afhankelijkheid van grote bedrijven en - bij de democraten - onderwijsvakbonden, zijn ze ideologisch en financieel vastgenageld. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om samen te werken met de andere partij of inzichten te verdedigen die al die belangengroepen mogelijk zouden schaden", schetst Kennedy.

Een gouden oplossing? Die is niet vanzelfsprekend volgens de Amerikaans-Nederlandse decaan. "Het enige wat hen kan redden, is dat er een derde partij komt die een middenweg vindt. Een soort Amerikaanse Macron die de andere partijen terug in beweging zou kunnen krijgen", besluit hij in Knack.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren