Tagtik

Keizer Nero was homo

Toen de Romeinen aan de macht waren, was een relatie tussen mannen ook al een normale zaak. Kezier Nero trouwde zelfs met twee mannen, rond 65 na Christus.

Hij was getrouwd met een knappe jonge slaaf, Sporus, en met een bevrijde slaaf Pythagoras. Het waren natuurlijk slaven, dus het waren geen droomhuwelijken. De mannen moesten zich van Nero verkleden als vrouw en deelnemen aan pikante toneelstukjes. Spores werd zelfs gecastreerd.

In het oude Rome waren ook gelukkige mannenstellen. Rijke jongemannen hadden vaak een concubinus, een mannelijke slaaf die bij hem in woonde. De bedoeling was dat de man uiteindelijk met een vrouw zou trouwen. Maar soms bleef hij gewoon zijn hele leven met zijn concubinus wonen. In deze periode had ook niemand een probleem met relaties tussen vrouwen . In Vitae Parallelae (‘Parallelle levens’) beschreef de Griek Plutarchus (circa 46-120) dat het in de vierde eeuw voor Christus in de stadstaat Sparta normaal was dat rijke mannen en jongens een relatie hadden. ‘Dit soort liefde werd goedgekeurd, zodat ook vrouwen geliefden vonden in goede en nobele vrouwen.’ (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren