Tagtik

Kinderen gehandicapt door medicijn tijdens zwangerschap

Morgen dienen vier ouders een klacht in bij het gerecht omdat hun kinderen autistisch of gehandicapt zijn nadat de moeders tijdens hun zwangerschap een geneesmiddel tegen epilepsie innamen. Al deze slachtoffers lijden aan neurologische stoornissen.

Het eerste slachtoffer is autistisch, terwijl zijn broer dysfasie heeft. In een ander gezin zijn drie kinderen getroffen, twee tweelingzusjes en hun broer lijden aan neurologische stoornissen. Bovendien heeft een van de meisjes slechts één longslagader en ziet het jongetje maar door een oog en mist hij een nier.

De ouders van de getroffen kinderen hebben jarenlang gezocht naar de oorzaak van alle aandoeningen. De mama's van de twee gezinnen hoorden vijf jaar geleden plots de gevaren van valproaatmolecule. Dit bestanddeel zit in het geneesmiddel dat ze tijdens hun zwangerschap genomen hebben tegen epilepsie.

Het risico was al langer bekend door de wetenschap, maar er werd niets mee gedaan. "Zelfs niet toen we vroeger naar de gevaren van het medicijn is er ons niets verteld.", zegt een van de moeders. De ouders hopen door de officiële klacht vooral erkend te worden. In Frankrijk is er een slachtofferfonds opgericht, de ouders willen dit ook in België. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is niet van plan om met het huidige budget zo een fonds op te richten. (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren