Tagtik

Kinderopvang kreeg beloofde subsidies nog niet

Via een actiegroep slaat de zelfstandige kinderopvang alarm. Met steun van werkgeversorganisaties (SOM, Federatie Kinderopvang en Unieko), de vakbonden (BBTK-ABVV, LBC-NVK) en de Gezinsbond eist de zelfstandige kinderopvang de subsidies die Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) in 2014 beloofde via een nieuw decreet dat de sector grondig hervormde.

Toen werd beloofd dat alle inkomensgerelateerde opvang – privé en van de overheid – tegen 2020 evenveel subsidie zou krijgen. Dat is echter nu nog steeds niet het geval, waardoor de privésector aan de alarmbel trekt. Heel wat crèches hebben immers heel wat renovaties en verbouwingen gedaan om te kunnen voldoen aan de strenge eisen om hun vergunning niet te verliezen. "Wij hebben grote financiële inspanningen geleverd, en daardoor zitten we nu krap. Ons meubilair is vaak tot op de draad versleten. We moeten ons personeel tot het strikte minimum beperken. Veel andere kinderdagverblijven stoppen of worden overgenomen door grote concerns omdat ze het echt niet meer zien zitten", reageert directeur Tom Braet van het Kindercentrum uit Waregem in De Morgen.

Diezelfde krant berekende dat een voltijds kinderbegeleidster die vier jaar in een volledig gesubsidieerde opvang werkt, 2.120 euro bruto per maand verdient. Een begeleidster met dezelfde anciënniteit in een zelfstandig kinderdagverblijf krijgt slechts 1.559 euro bruto per maand. "Zij hebben ook geen recht op een eindejaarspremie, geen anciënniteit en geen extra verlofdagen op basis van hun anciënniteit. Netto komt dat neer op enkele honderden euro's minder dan hun collega's in een volledig gesubsidieerde opvang. Veel kinderbegeleiders vertrekken dan ook, wat de kwaliteit niet ten goede komt", zegt Evelien Grefhorst van de federatie van sociale ondernemingen (SOM).

Het Gentse kinderdagverblijf De Biotoop en het Kindercentrum uit Waregem zijn daarom samen met kinderdagverblijf 't Zonnetje uit De Pinte een petitie gestart met de naam  'groeipad 2020' om welzijnsminister Vandeurzen aan zijn beloftes te houden. De actiegroep zit eind september samen met Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vandeurzen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren