Tagtik

Klopjacht op dader explosie Londen

Bij een kleine explosie in de metro van de Britse hoofdstad Londen zijn vrijdagochtend omstreeks 8.20 uur lokale tijd 29 gewonden gevallen. Aan de halte van het bovengrondse station van Parsons Green op de District Line ontplofte in een metrostel een witte emmer in een plastic supermarktzak van Lidl. Niemand raakte zwaargewond bij de explosie, die als terreurdaad behandeld wordt. Een tweede springtuig werd door de ontmijningsdienst onschadelijk gemaakt. De klopjacht op de dader van deze aanslag werd vrijdagmiddag geopend.

De Britse politie riep iedereen meteen op om weg te blijven uit de buurt van het getroffen Parsons Green. Wie achter de aanslag zit, weet men nog niet, maar de politie heeft wel een vermoeden. Door de witte emmer, verstopt in een supermarktzak, waar draden uitkwamen, was de politie snel van oordeel dat het om een terreurdaad met een geïmproviseerde bom ging. "De explosie gebeurde precies in het spitsuur in een hele volle metro, die gelukkig net op dat moment een bovengronds station binnenreed. Zo konden alle passagiers redelijk gemakkelijk wegkomen", zegt VRT-correspondente Lia Van Bekhoven live vanuit Londen. Ze benadrukt dat de bom eigenlijk te vroeg is afgegaan.

"Honderden antiterreuragenten zijn bezig met een forensisch onderzoek naar de bom om te kijken of ze sporen vinden die linken naar de maker. Ook is de politie volop bezig met het ondervragen van getuigen,  het bekijken van videobeelden van de naburige metrostations om de verdachte op te sporen", zegt Van Bekhoven vanuit zuidwest-Londen.

De verdachte van de mislukte terreuraanslag in de Londense metro is voorlopig nog op vrije voeten. Terreurexperts melden dat tegen deze zaterdag wellicht al een beeld gemaakt zal zijn van één of meerdere verdachten die de bom geplaatst zou hebben. Journalist Daniel Sandford van de BBC vroeg Mark Rowley van de Britse politie vrijdagavond laat hoe het staat met de zoektocht naar de verdachte. "We zetten grote stappen in het onderzoek. Ik weet dat jullie meer details willen, maar het zou in belang van het onderzoek verkeerd van mijn zijn meer details vrij te geven", reageerde Rowley overtuigd.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren