Tagtik

Kuisproducten levensgevaarlijk: dubbel zo veel risico op fatale longziekten

Doctoraatsstudente aan de vakgroep sociologie van de VUB Laura Van den Borre en professor Patrick Deboosere komen na uitvoerig onderzoek tot een schokkende vaststelling: er zijn meer dan dubbel zo veel overlijdens onder poetsvrouwen- en mannen door aandoeningen als chronische bronchitis en longemfyseem.

In de studie vertrok de sociologe van de gehele werkende Belgische bevolking in 1991 met een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar. Ze vergeleek tot 2011 wie intussen overleed en wat de doodsoorzaak was. In totaal analyseerde ze maar liefst 202.339 overlijdens bij mannen en 58.592 bij vrouwen.

In die twintig jaar stierven 45 procent meer mannelijke schoonmakers dan bedienden en kaderleden. Er stierven over diezelfde periode 16 procent meer vrouwelijke poetsvrouwen dan bedienden en kaderleden. De grote oorzaak hiervan is vermoedelijk de inademing van chemische poetsmiddelen, schimmels en stof. Dit poetspersoneel stierf het vaakst door chronische longaandoeningen zoals bronchitis en longemfyseem, waarbij longblaasjes verloren gaan.
"Nu is er voor het eerst ook een duidelijke link vastgesteld tussen schoonmaken en sterfte. Internationaal onderzoek heeft al uitgewezen dat er een effect is op de longen van chemische poetsmiddelen en biologische stoffen als schimmels en stof", vertelt Laura Van den Borre, doctoraatsstudente aan de vakgroep sociologie van de VUB, aan Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren