Tagtik

Kunstmatige eilanden voor de Belgische kust?

Een groep eilanden bouwen van de Franse tot de Nederlandse grens voor de Belgische kust: dat is het ambitieuze plan van een groep Belgische topbedrijven, wetenschappers en overheden. Het project kreeg de naam 'Blauwe Cluster'.

"Om het economisch haalbaar te maken, willen we verschillende industrieën betrekken zoals de chemische en farmaceutische industrie, en de voedings- en energiesectoren", zo legt Laurenz-Frederik Pauli van Zeri, de netwerkorganisatie achter het plan, uit.

De doelstelling van het project is tweevoudig: het beschermen van de kust en de regeneratie van de biodiversiteit in de Noordzee. Op de eilanden kunnen mosselen, algen, oesters enzovoort worden gekweekt en energie worden gewonnen en opgeslagen.

Enkele topbedrijven zoals textielbedrijf Sioen, baggerbedrijven Jan De Nul en DEME en Colruyt tonen al interesse. De organisatie wil nu ook zoveel mogelijk kustburgemeesters warm maken voor het idee. Eerst een draagvlak creëren, dan een concrete ontwikkeling, zo luidt de visie van 'de Blauwe Cluster'. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren