Tagtik

Kwart van exen praten nooit over hun kinderen

Uit een onderzoek van de KU Leuven blijkt dat een kwart van de gescheiden ouders nooit praten over de opvoeding van hun kinderen. Toch vinden de onderzoekers een dergelijke situatie nog altijd beter dan een koude oorlog tussen de exen.

Het onderzoek wijst op een grote verschuiving in de perceptie bij exen over het co-ouderschap: waar vroeger bewust werd gekozen voor deze regeling om 'samen ouder' te blijven, gaan exen zich nu nog altijd inzetten voor hun minderjarige kinderen, maar dan wel apart.

Momenteel krijgt co-ouderschap de voorrang bij een echtscheiding. Specialisten vragen nu om af te stappen van deze voorkeursbehandeling en als overheid meer in te zetten op ondersteuning aan gezinnen na een echtscheiding.

"Ouders zien zelf verblijfsco-ouderschap steeds vaker als de meest faire afspraak. Voor hen, bedoelen ze dan", zo zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen in De Morgen. "Kinderen en jongeren ervaren dat vaak niet zo. Zo'n week-om-weekregeling heeft vaak een grote impact op hun sociaal leven. Zij willen vooral flexibiliteit." (Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren