Tagtik

Liefdevol opgevoede kinderen zijn maatschappelijk minder betrokken

Als je als kind liefdevol bent opgevoed is dat desastreus voor de samenleving. Liefdevol opgevoede kinderen zijn maatschappelijk minder betrokken dan kinderen van slechtere ouders. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse Friedrich-Schiller-Universiteit Jena.

Tien jaar lang volgden de onderzoekers 1500 Finse studenten via enquêtes. Hoe warmer het nest waarin ze opgroeiden, hoe minder ze later demonstreren, petities tekenen of vrijwilligerswerk doen. Mogelijk geven mensen minder om hun omgeving als ze het zelf altijd goed hebben gehad, zo vermoeden de onderzoekers. Die adviseren ouders niet om kinderen vanaf nu spartaans op te voeden, want dat heeft ook weer allerlei negatieve gevolgen.

Uit het onderzoek blijkt nog dat een liefdevolle opvoeding toch vooral positieve effecten heeft, zoals vertrouwen, meer verantwoor delijkheidsgevoel en zorgzaamheid. Ouders kunnen hun kroost wel meer bewust maken van maatschappelijke verantwoordelijkheden, om in de toekomst gemakzucht te voorkomen. (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren