Tagtik

Mag u woensdag Antwerpen nog in?

Op 1 februari voert Antwerpen een lage-emissiezone in: de meest vervuilende wagens mogen het stadscentrum dan niet meer in. Overtreders riskeren een boete van 125 euro.

In het algemeen mogen dieselauto's die meer dan 10 jaar oud zijn en die over geen roetfilter beschikken, de zone binnen de stadssingel, aan ‘t Eilandje en een deel op Linkeroever niet in. Voor benzinewagens ligt de maximumleeftijd op 22 jaar.

Tegen betaling mogen bestuurders met vervuilende auto's wel nog de LEZ in: dat kost hen minimaal 20 euro per dag en tot 350 euro voor een jaar. Slimme camera's met nummerplaatherkenning zullen automatisch controleren wie de Antwerpse binnenstad binnenrijdt. De stad Antwerpen maakte een speciale website waar bestuurders kunnen nagaan of zij de stad nog in mogen.

Antwerpen is de eerste Belgische stad die een dergelijke zone invoert, maar zal snel navolging krijgen. Ook Mechelen en Gent hebben plannen om de vervuiling in hun stad op deze manier terug te dringen. In Nederland, Duitsland en Zweden zijn er al steden die de meest vervuilende auto's uit hun centrum weren. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren