Tagtik

'Man die Brusselse militairen aanviel was geradicaliseerd en viel eerder al aan'

De 30-jarige Somaliër Ayaanle Haashi die vrijdagavond in de Emile Jacqmainlaan, de Brusselse laan die leidt naar het De Brouckèreplein in hartje Brussel, vier militairen  in de rug aangevallen met een mes, blijkt een donker verleden te hebben. De militairen schoten de man neer vlak bij het Théâtre Nationale in de Alhambrawijk, voordat hij een tweede keer kon uithalen. Een van de militairen werd verwond in het aangezicht, de andere aan de hand. Het parket meldt dat de aanvaller met zware verwondingen is overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis en dat hij daar overleden is.

De de 30-jarige Somalische dader kwam in 2004 naar België en woont al twee jaar in Brugge. Sinds 2015 bezit hij ook de Belgische nationaliteit. Een huiszoeking vond  plaats in zijn woning en daarbij werd bezwarend materiaal gevonden. De man was op het moment van de aanval in het bezit van twee koranboeken en een namaakvuurwapen.  Het federale parket heeft het dossier overgenomen waaruit blijkt dat de aanval als een terroristische daad beschouwd wordt.

Getuigen die op het terras van een pizzeria zaten verderop, vertellen in Het Nieuwsblad wat ze zagen: "Ineens viel hij de militairen in de rug aan. Hij riep tweemaal Allahu Akbar, haalde een groot mes tevoorschijn en raakte één militair in de kaak."

De Vlaamse pers bezocht verschillende buren van de dader en die waren het er allemaal over eens: 'hij was een vriendelijke en goedlachte jongeman'. Nu raakt bekend dat de dader eerder al genoemd werd in een dossier rond moslimradicalisme. Begin dit jaar werkte de Somaliër als arbeider bij een staalconstructiebedrijf, maar daar viel hij een Portugese collega aan met een schroevendraaier waardoor hij zijn baan verloor. Niet veel later verdween de man ook uit zijn appartement in Brugge. "Hij is er al zeker vier maanden niet meer gezien en we weten niet waar hij uithing. Er is dat laatste feit van slagen en verwondingen in Eeklo maar eind 2016 is hij ook in Brugge opgemerkt door de politie omdat hij raar, psychotisch gedrag vertoonde. Het ging daarbij zeker niet om terrorisme en moslimradicalisme", verklaart burgemeester Renaat Landuyt, (SP.A) in Het Nieuwsblad.

Toch blijkt nu dat Ayaanle Haashi geradicaliseerd was. "Ayaanle Haashi heeft zéker geen dik dossier zoals de Abdeslams of de Abaaouds. Maar via het internet had hij wel contacten met een Somalische cel moslimfundamentalisten in West-Europa. Er is ook sprake van een telefoongesprek waarin moslimterreur verheerlijkt wordt. Of dat gesprek en de aanslag tegen de militairen verband houden, is op dit moment zeker niet aangetoond. Maar het wordt onderzocht", onthult een gerechtelijke bron bij Het Nieuwsblad. De computer van de man wordt volledig onderzocht.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen, VRT NWS, Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren