Tagtik

Man ex-België vrijwillig 6 maanden de cel in

De Antwerpse ondernemer Filip Meert gaat woensdag vrijwillig de cel in. Omdat hij een autospiegel kapotsloeg en weigerde te vergoeden. Een rechter gaf hem de keuze: een werkstraf van zestig uur of zes maanden gevangenis. Hij koos voor de cel.

De 47-jarige Meert, partner van ex-Miss België Alizée Poulicek, wil een symbolische daad stellen. Eerder werd hij (wellicht onterecht) tot vier jaar cel veroordeeld voor btw-fraude. Maar in die zaak werd flink geknoeid: getuigenverklaringen werden vervalst en bewijsmateriaal à decharge verdween.

"Er moet eindelijk een onafhankelijke commissie komen die gerechtelijke dwalingen kan rechtzetten. In élk bedrijf, op élke instantie in België is er controle, behalve op justitie. Onderzoekers, Openbaar Ministerie en rechters dekken elkaars fouten en manipulaties toe. Ze wanen zich keizer boven God. Dat mogen we niet langer tolereren", aldus Meert in De Morgen.

Hij verwijst in de krant eveneens naar de zaak-Wesphael waarin de speurders ook grote fouten maakten: "Dat is België: speurders die de realiteit aanpassen aan hun denkpiste. Voor een correctionele rechtbank zou Wesphael dertig jaar hebben gekregen. Men lijkt te vergeten dat het hier om een mensenleven gaat."

Zijn partner Alizée Poulicek staat achter de beslissing van Meert: "Alizée begrijpt dat ik dit móét doen. Voor onze toekomst en die van onze kinderen. Wij worden gegijzeld, omdat ik de Belgische staat nog meer dan 15 miljoen euro moet betalen. Justitie heeft me levenslang gegeven en ik zal niet rusten voor dat is rechtgezet. Ik wil mijn leven terug." (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren