Tagtik

Manhattan-terrorist vraagt IS-vlag in ziekenhuiskamer

Sayfullo Saipov heeft nauwe banden met Islamitische Staat. Dat vertelde de 29-jarige man zelf nadat hij verwond en gevangen genomen werd door de Amerikaanse politie. Ook zei de Oezbeek dat hij tevreden is met het resultaat van zijn terreurdaad. Acht mensen lieten het leven toen Saipov dinsdag met zijn wagen voetgangers en fietsers doelbewust van de weg maaide in Manhattan. Twaalf andere onschuldige mensen raakten gewond. Een 31-jarige vrouw uit het Belgische Staden kwam om het leven en drie andere Belgen raakten gewond.

Saipov wordt aangeklaagd voor terrorisme, nadat hij voor de zwaarste terreurdaad in New York zorgde sinds 11 september. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde meteen op de gruweldaad door de doodstraf te eisen voor Saipov, die al sinds 2010 in de VS woont.

Nadat agenten hem konden gevangen nemen, werd Saipov gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Daar kon hij vrij snel verhoord worden. De 29-jarige Oezbeek toonde geen berouw voor zijn terreurdaad en vroeg zelf of hij een zwarte IS-vlag kon krijgen om in zijn ziekenhuiskamer op te hangen. Op de smartphone van de verdachte vonden speurders alvast videobeelden en foto's van IS. Naar eigen zeggen bereidde hij de aanslag al een jaar voor. "Ik heb bewust voor Halloween gekozen zodat ik zeker was dat er veel volk zou zijn", verklaarde de Oezbeek aan de politie. Meteen na zijn terreurdaad schreeuwde hij 'Allah Akbar'.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren