Tagtik

Menselijke taal makkelijk te begrijpen door aliens

Moesten er aliens bestaan, dan zouden deze onze aardse talen makkelijk kunnen ontcijferen. Het taalverschil is eenvoudig te kraken, zegt astronoom Seth Shostak van het SETI Institute.

De mens communiceert pas een eeuw met radiosignalen en stapt zelfs sinds 60 jaar nog maar buiten de dampkring van de aarde. Eén eeuw op 14 miljard jaar is verwaarloosbaar. De wetenschappers gaan er dan ook van uit dat als we buitenaards leven gaan tegenkomen zij technologisch veel verder staan dan ons.

Volgens het SETI Institute in Californië is het taalverschil met aliens dan ook hooguit een tijdelijke hindernis. "In het begin van de negentiende eeuw duurde het jaren voor we de Egyptische hiërogliefen ontcijferd hadden. Als we ze nu zouden vinden, zou het veel sneller gaan.", zegt Shostak.

Met computers vind je snel het verband tussen alle tekens. Een buitenaardse beschaving, die technisch verder is dan wij, kan onze talen en onze computercodes nog veel sneller ontcijferen dan dat wij bij hun taal kunnen. (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren