Tagtik

'Minderjarige criminelen weldra zonder advocaat'

Wanneer een minderjarige een klein vergrijp pleegt zoals een winkeldiefstal, het bezit van een joint of een knipmes, werd hij of zij door de politie altijd uitgenodigd voor een verhoor. De minderjarige verdachte werd steeds bijgestaan door een advocaat, zoals de Salduz-wet dat voorschreef.

Een richtlijn over de uitbreiding van die wet maakt het nu mogelijk dat minderjarige criminelen die betrapt worden op zogenaamde 'mineure feiten', schriftelijk een formulier kunnen invullen zonder advocaat. Op dat formulier kunnen ze een schriftelijke verklaring afleggen of aanvinken dat ze toch een verhoor willen, bijgestaan door een advocaat.

De Orde van de Vlaamse Balies vindt dit niet kunnen. "Elke minderjarige moet worden bijgestaan door een advocaat. Als dat niet gebeurt, is het ongrondwettelijk", klinkt het daar. Ook Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vindt het absurd dat minderjarigen een schriftelijke verklaring zouden kunnen ondertekenen zonder verhoord te worden in bijzijn van een advocaat. "Een formulier dat ingevuld wordt is volgens het gerecht geen verhoor. Maar natuurlijk is het dat wel. De jongere levert immers een verklaring af. We hebben het over een groep jongeren die sowieso al bijzonder kwetsbaar is, voor wie de bescherming nu afneemt", probeert Vanobbergen de kinderrechten te bewaren.

Voor de politie is het schipperen tussen toezien dat de rechten van de minderjarige gerespecteerd worden, én zorgen dat eindeloze  te volgen procedures niet te veel tijd in beslag nemen.

Weldra zullen de Orde van de Vlaamse Balies en het College van procureurs-generaal samenzitten om duidelijkheid te scheppen over deze maatregel.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren