Tagtik

Minister Van Overtveldt maakt rekenfout van 2,3 miljard

De fiscale maatregelen die minister van Financiën Van Overtveldt vorig jaar nam, hebben geen geld opgebracht, maar geld gekost. Dat heeft de sp.a becijferd. In plaats van de voorspelde inkomsten van 2,17 miljard euro hebben die 180 miljoen euro gekost. Een verschil van 2,3 miljard euro.

Voor die inkomsten rekende de minister vooral op de roerende voorheffing, accijnzen op alcohol en tabak of de Kaaimantaks. Bij het kabinet van de minister worden de cijfers niet betwist. De schuldige is onder meer de economische dip waardoor er minder inkomsten waren uit de roerende voorheffing.

"Ik vrees zelfs dat dit zich in 2017 zal doorzetten”, aldus Eric Van Rompuy, voorzitter van de Kamercommissie Finan­ciën en Begroting, in Het Nieuwsblad. "De inkomsten zijn nu wel aan het stijgen, maar dat is te danken aan de economische vooruitgang. Ik houd mijn hart vast voor de effectentaks die in het Zomerakkoord is afgesproken."

Volgens begrotingsspecialist Wim Moesen (emeritus KU Leuven) bij de krant moet België dringend zijn begroting gaan opstellen met nauwkeurige modellen en niet langer met schattingen en veel improvisatie.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren