Tagtik

Muyters onderzoekt: kunstgras kankerverwekkend?

Het Nederlandse televisieprogramma Zembla over kunstgras zorgde voor heel wat ophef in Nederland. De rubberen kogels die op de velden worden gestrooid om het synthetisch gras op een natuurlijke grasmat te laten lijken en minder snel schaafwonden te veroorzaken, worden gemaakt van autobanden. Die bevatten diverse schadelijke chemische stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

"Als je voetbalt op kunstgras en je hebt een schaafwonde kan dat rechtstreeks in je bloed en lichaam terechtkomen. Maar het kan ook via de ademhaling. Bij slidings kunnen kleine deeltjes vrijkomen die je via de ademhaling kan opnemen", aldus de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat bij VTM Nieuws.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid moeten we in België nog niet panikeren: ons lang volgt de strenge Europese richtlijn over kankerverwekkende PAK-stoffen.

Toch laat de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters de zaak onderzoeken. "Ik neem dit ernstig en heb de administratie gevraagd om samen met alle betrokkenen te onderzoeken of er bij ons ook een probleem kan zijn", zo meldde de minister. (Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren