Tagtik

Naar Venus met old school karretje?

Ruimtevaartorganisatie NASA wil graag landen op Venus. Enig probleem is dat het er 460 graden celsius is en dat alle computerchips en state-of-the-art digitale technieken bij dergelijke temperaturen gewoonweg smelten.

Het Jet Propulsion Laboratory (JPL) bouwt daarom volop aan een vrijwel volledig mechanisch karretje met simpele tandwieltjes, palletjes en hefboompjes. Dit zou immers veel geschikter zijn om op Venus rond te rijden. Niet alleen de ondraaglijk hoge temperatuur, maar ook de immens hoge luchtdruk en de zwavelzuurregens maken de vele moderne applicaties er onbruikbaar.

De mechanische rover die JPL op Venus wil doen rondrijden heet Aree, Automaton Rover for Extreme Environments. "Alsof je in een tijd van digitale polshorloges teruggrijpt op de ouderwetse slingerklok", klinkt het in de pers. Het wagentje is nog niet af, maar in de laatste ontwerpen wordt gebruik gemaakt van rupsbanden, wordt de benodigde energie geleverd door een kleine windturbine en verloopt de communicatie via morsecode door een laserstraal korter of langer af te dekken met een ronddraaiend plaatje.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren