Tagtik

Nieuwe aanpak voor de solden?

Als het van minister van Consumentenzaken Kris Peeters afhangt, zullen de koopjes er binnenkort helemaal anders uitzien: hij wil de sperperiode afschaffen. Dat is de maand vooraleer de solden beginnen waarin geen kortingen mogen worden aangekondigd.

"Die sperperiode wordt nu massaal omzeild door koppelverkoop en fluistersolden", aldus minister Peeters bij deredactie.be. "Dat is een van de redenen waarom we in België serieus moeten nadenken of we ze moeten behouden of niet."

De minister meent dat de sperperiode in strijd is met de Europese wetgeving, maar daar is het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, het niet mee eens: "Als Peeters de sperperiode afschaft, geeft hij meteen de doodsteek aan de kleinhandel. De sperperiode moet de kleinhandel wapenen tegen de commerciële praktijken van grote ketens, die de hele tijd met promoties en lokartikelen kunnen uitpakken." Volgens het NSZ speelt de sperperiode ook in het belang van de consument.

Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, is het voorstel van minister Peeters wel genegen, maar vraagt een duidelijker kader voor de koopjesperiode. "We hebben gevraagd aan de minister om duidelijker te formuleren dat je buiten de koopjesperiodes niet met verlies mag verkopen", aldus Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. (Fausto by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren