Tagtik

NMBS zoekt 17.000 nieuwe werknemers

Volgend jaar moeten de NMBS, de operator van de spoorwegen, en Infrabel, de beheerder van het spoorwegennetwerk, zo'n 2000 vacatures zien in te vullen. De nieuwe personeelsleden moeten er komen om het grote aantal vertrekkers te vervangen.

Tegen 2025 staat de NMBS nog voor een grotere aanwerving: tegen die tijd vertrekken maar liefst 17.000 personeelsleden met pensioen, zowat de helft van het huidige personeelsbestand.

"Die 17.000 zullen niet allemaal vervangen worden, want er moet worden bespaard en het totale personeelsbestand gaat omlaag. Maar om de spoorwegen operationeel te houden, zal er voor de meerderheid van die vertrekkers wel een vervanger moeten komen", zo zegt Michel Bovy, directeur van HR-Rail, in De Standaard.

De juiste mensen aanwerven wordt geen makkelijke taak. "Heel wat functies zijn knelpuntberoepen, met minder kandidaten dan het aantal vacatures in de bedrijven. De war for talent tussen de bedrijven zal groot zijn, vooral bij de technische profielen", aldus Bovy.

Bij de 2000 mensen die volgend jaar worden gezocht zitten 400 treinbestuurders, 100 treinbegeleiders en ook honderden ingenieurs en IT'ers. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren