Tagtik

Nog 68.000 kinderen roken thuis mee met ouders

“Woon gezond. Samen naar een rookvrij huis!” Met deze slogan start de actieweek van VIGeZ die ondersteunt wordt door Kom op tegen Kanker en die volledig in het teken staat van een rookvrij huis. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) trekt aan de alarmbel. Vorig jaar maakte Kom op tegen Kanker bekend dat in Vlaanderen elke dag maar liefst 68.000 kinderen jonger dan 15 jaar thuis in de tabaksrook moeten vertoeven.

VIGeZ start nu een nieuwe campagne en wil de Vlamingen duidelijk maken dat in huis roken echt niet gezond is: "Veel rokers denken bijvoorbeeld dat roken onder de dampkap of bij een open raam de schadelijke stoffen doet verdwijnen. Maar niets is minder waar. De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich in je huis zonder dat je er iets van merkt."

De gevolgen van opgroeien in een huis waar gerookt wordt zijn rampzalig voor de gezondheid: "Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby’s lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood", vertelt Marjolijn Vos, projectmedewerker van VIGeZ aan Het Nieuwsblad. (SKWADRA by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren