Tagtik

'Onco-brood' geeft kankerpatiënten meer eetlust

In de Antwerpse Karel De Grote Hogeschool hebben wetenschappers met succes een revolutionair idee uitgewerkt.

Omdat de smaakpapillen van kankerpatiënten vaak aangetast zijn door de kankerbehandeling, verliezen ze vaak veel lichaamsgewicht omdat ze geen zin meer hebben om te eten. In de Karel De Grote Hogeschool probeerden ze daar iets aan te doen. "Wij willen een brood ontwerpen waarvan de smaak bijgestuurd is op basis van de smaakafwijking van een individuele patiënt. Het gaat dus niet om een brood dat je zomaar bij de bakker om de hoek kan gaan halen", zegt Bart Geurden, onderzoeker aan de Karel De Grote Hogeschool.

Nadat een smaakprofiel van de patiënt opgesteld werd, waardoor de makers van het brood testen wat iemand graag lust en in welke maatstaf, kan de mantelzorger of de patiënt zelf het brood bakken dat perfect aansluit bij zijn smaakprofiel. Onderzoek wijst alvast uit dat gewichtsverlies bij kankerpatiënten stopt bij deze voeding op maat. Verpleegkundigen en koks zullen weldra opleidingen kunnen volgen om via deze vorm van smaaksturing patiënten nog beter te kunnen begeleiden en bijgevolg beter te doen eten. Een broodje met bijvoorbeeld gember, citroen, limoenzuur of thijm kan op deze manier een wereld van verschil betekenen voor de patiënt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren