Tagtik

Ouders eerst zelf naar de les voor ze kinderen leren rijden?

Mobiliteitsorganisatie VAB legde meer dan 12.000 Vlamingen mét een rijbewijs een theoretisch proefexamen voor omtrent de verkeersregels. De vragen waren gebaseerd op het nieuwe theoretische rijexamen dat sinds juli in Vlaanderen gebruikt wordt. De resultaten waren dramatisch. Amper één op zeven scoorde een voldoende.

Na deze onrustwekkende resultaten bij de rijbewijshouders, wil mobiliteitsorganisatie VAB een debat op gang brengen omtrent de vernieuwde rijopleiding die vanaf 1 oktober in Vlaanderen in werking treedt. Ouders die hun kinderen willen leren rijden, moeten vanaf dan immers verplicht een beknopte en korte voorbereidende cursus volgen. In eerste instantie bevatte dit opfrismoment een hoofdstuk 'opfrissing van de wegcode', maar dat werd uiteindelijk geschrapt. Hiertegen komt VAB nu in opstand aangezien uit dit onderzoek blijkt dat de verkeerskennis van mensen mét een rijbewijs vaak de wensen overlaat.

"Ouders moeten hun kinderen erop kunnen wijzen als zij zondigen tegen de verkeersregels. Ze moeten het hen zeggen als zij een voorrangsweg negeren, of als ze de snelheidslimiet overschrijden. Maar dat kan niet, als veel ouders zelf de wegcode onvoldoende beheersen", redeneert Maarten Matienko van VAB in De Standaard.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren