Tagtik

Parlementsleden weigeren hun alcohol te laten

De deontologische commissie van het parlement had op vraag van Kamervoorzitter Siegfried Bracke het advies gegeven om alcohol, zoals in elke onderneming, te bannen uit het parlement. Dit zou de kwaliteit van het parlementaire debat moeten verhogen. De fractieleiders weigeren echter om op dit advies in te gaan.

In de koffiekamer van de Kamer kunnen de leden van het parlement gratis wijn en bier krijgen. "Wij stellen voor om te bekijken of het nog van deze tijd is om alcohol te serveren in het parlement. Op andere werkplekken is dat ook niet meer het geval", zo zegt commissievoorzitter Danny Pieters in Het Nieuwsblad.

De gratis alcohol werd in de jaren negentig ingevoerd door toenmalig Kamervoorzitter Herman De Croo. Hij wou daarmee vermijden dat te veel parlementsleden tijdens de debatten iets gingen drinken in de omliggende cafés. De Croo vindt het voorstel 'kinderachtig': "Parlementsleden zijn volwassen genoeg om zich te gedragen. Ze kunnen het zich niet permitteren om strontzat te zijn." (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren